CE ÎNSEAMNĂ REDUCEREA RISCURILOR

Progresele înregistrate în știință și tehnologie au schimbat modul în care trăim. Folosirea acestora pentru a reduce efectele negative ale unor comportamente potențial dăunătoare este cunoscută sub numele de „reducere a riscurilor”. Tehnicile de reducere a riscurilor pot limita impactul negativ pe care alegerile noastre îl au atât asupra noastră, asupra celorlalți, a societății sau a mediului.

REDUCEREA RISCURILOR ÎN VIAȚA NOASTRĂ DE ZI CU ZI

Se ştie că expunerea la soare poate fi dăunătoare. Deşi cea mai sigură opțiune ar putea fi aceea de a nu te expune niciodată la lumina directă a soarelui, există multe soluţii, de la ochelari de soare, umbrele, până la creme cu protecție solară, care sunt concepute pentru a te bronza într-un mod mai puțin dăunător. Asta înseamnă reducerea riscurilor. Se ştie că emisiile vehiculelor pe benzină și motorină poluează mediul, dar condusul este o parte importantă a vieţii moderne. Autovehiculele electrice nu ard combustibili fosili şi au emisii mai reduse. Asta înseamnă reducerea riscurilor. Inovația a fost aplicată și în cazul unui alt pericol care vine odată cu condusul: temutul accident auto. De la ABS, la ESP, airbaguri şi centuri de siguranță, aceste inovații și multe altele au fost proiectate cu atenţie pentru a reduce probabilitatea de producere a accidentelor şi, în cazul în care acestea nu pot fi evitate, pentru a preveni decesele. Asta înseamnă reducerea riscurilor.

Nicotina este un compus chimic care este prezent în mod natural în planta de tutun. Odată inhalată, prin plămâni, nicotina este absorbită direct în sânge şi transportată în ţesuturi şi organe, inclusiv în creier. Ca o consecință, nicotina poate stimula şi afecta pe termen scurt funcţiile cerebrale, precum emoţia şi memoria. Acţiunea nicotinei în creier poate genera şi efecte fiziologice, care pot duce la creșterea temporară și reversibilă a tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ REDUCEREA RISCURILOR ASOCIATE FUMATULUI?

Reducerea riscurilor poate funcționa la fel şi în cazul fumatului. Alternativele fără fum nu ard tutunul și produc mai puțini compuşi nocivi şi niveluri mai reduse ale acestor substanțe în comparație cu fumul produs în urma arderii tutunului. Deşi nu sunt lipsite de riscuri, atunci când sunt fundamentate ştiinţific şi fabricate conform standardelor de calitate şi siguranţă corespunzătoare, aceste produse fără fum reprezintă alternative mai bune la continuarea fumatului pentru fumătorii adulți care altfel ar continua să fumeze. Asta înseamnă reducerea riscurilor. Dacă un număr suficient de mare de fumători adulți din întreaga lume trece la alternative fără fum, impactul pe care fumatul îl are asupra sănătăţii publice ar putea fi redus cu mai mare viteză. Este timpul să acceptăm reducerea riscurilor.

Renunţarea completă la tutun şi nicotină reprezintă cea mai bună soluție pentru sănătate. Măsurile existente de control al fumatului, menite să descurajeze iniţierea și să încurajeze renunţarea, ar trebui să continue. Totuşi, în pofida acestor eforturi, milioane de oameni continuă să fumeze. Produsele fără fum, fundamentate ştiinţific, pot avea un rol în a-i ajuta să renunţe la ţigări pe adulții care altfel ar continua să fumeze. Dacă vom primi sprijinul adecvat din partea autorităţilor şi din partea societăţii civile, vom putea construi împreună un viitor fără fum mai repede decât dacă ne vom baza doar pe metodele tradiţionale.

VEZI ALTERNATIVE

CAUTĂ

REZULTATE

0 rezultate pentru: ""